štvrtok 20. októbra 2011

Táto krajina nie je pre nikoho

"Nedaleko hranic České republiky s Polskem leží město Ostrava. Dvě ocelárny, tři elektrárny a pětadvacet dalších továren. Všechny přispívají k tomu, že vzduch v tomto městě patří k nejznečištěnějším v Evropě".
                                                                                                              - Exposure


Exposure je drastický dokument britskej (!) komerčnej televízie ITV, ktorý sa zaoberá problémom znečistenia životného prostredia v Ostrave. Námet na prvý pohľad pripomína Erin Brockovich - gigantická spoločnosť má na tričku, aj napriek alibistickej rétorike, permanentné zhoršovanie kvality prostredia a života jeho obyvateľov. V tomto prípade sa však masívne znečisťovanie a fatálne poškodzovanie zdravia ľudí odohráva v súčasnosti a priamo za našim chrbtom. A žiadne teatrálne odhalenie a potrestanie vinníka sa, zdá sa, nechystá.

Obria oceliareň, ktorú vlastní spoločnosť Arcelor Mittal dodnes odmieta niesť za alarmujúci stav adekvátnu zodpovednosť. A to aj napriek tomu, že pôsobí v oblasti (predovšetkým obce Radvanice a Bartovice), ktorá je podľa zdravotníckeho personálu epicentrom najhorších alergií a pľúcnych chorôb. 

Takáto cena sa platí za štátne vydržiavanie jedného z najväčších daňových poplatníkov a chlebodarcov v Čechách. Toľko stojí fungovanie najväčšieho oceliarskeho impéria Lakshmi Mittala - najbohatšieho muža Británie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára